TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Vlasina

vl8

Vlasina i Vlsinsko jezero se nalaze  na 1200 m/nv. 

Region Vlasine se nalazi na jugoistoku Srbije u prostranom bazenu Vlasinskog jezera koga okruzuju planine srednje visine, ali sa velikim visinskim razlikama i visovima koje presecaju recne doline. Udaljen je od Beograda 320 Km a od Surdulice 20 Km. 

Ovo je prirodna granica prema Bugarskoj. Središnji deo Vlasinskog jezera leži blizu (na oko 30 km) međunaridnih puteva koji vode na jug i istok Evrope. Povoljni klimatski uslovi (hladne i snežne zime i umereno topla leta) i izuzetne prirodne lepote (Vlasinsko jezero leži na 1230 m nadmorske visine, površina mu je oko 16 km2, njegova ploveća ostrva su retka morfoloska pojava, okruženo je planinama preko 1.800 metara nadmorske visine) pružaju ogromne mogućnosti za turiste, sportiste i rekreativce i leti i zimi.

Vlasinsko jezero je smešteno na dnu prostrane potoline, okružene planinama Vardenik, Strešer i Čemernik, koje se blago spuštaju do njegovih obala. To je veštacko jezero, nastalo podizanjem brana na rekama Vlasini i Vrli 1949. godine, i posle Đerdapskog najveće je u Srbiji.

Dugačko je 12 km a široko od jednog do tri kilometra (sa pravcem protezanja sever - jug). Površina ovog jezera pri maksimalnom vodostaju je 16 km2, srednja dubina 10,3 m, a nadmorska visina 1.212 m.

Na mestu gde je danas Vlasinsko jezero, nekada se nalazilo Vlasinsko blato, tresetište obraslo trskom i drugim močvarnim biljem, prošarano manjim vodenim površinama, iz kojih je isticala reka Vlasina.

Godine 1949. došlo je do pregrađivanja reka Vlasine i Vrle, da bi se izgradile hidroelektrane Vrla I, II i III za potrebe proizvodnje električne energije. Izgradnjom jezera došlo je do promene ekosistema i formiranja bujnog biljnog i životinjskog sveta u njegovoj okolini. Jezero danas predstavlja odlično mesto za kupanje i uživanje u prirodi.

 

Zima na Vlasini traje od oktobra do aprila meseca. Planinski vrhovi Vlasine u ovim mesecima su uvek pod snegom, dok se u nižim predelima sneg zadržava kraće ali ga ima dovoljno za sve zimske sportove.

Nedaleko od jezera, na visini od oko 1250 m nadmorske visine, na Vlasini Okruglici, Promaji, Vlasini Rid, naselju Ljote nalaze se ski staze sa žičarama, dužine od 200 do 400m, koje su idealna za početnike skijanja i rekreativce. Visina snežnog pokrivača na Vlasini je već mesecima idealna za skijanje. Svakim danom je sve više ljubitelja zimskih sportova koji dolaze na Vlasinu da se skijaju, sankaju, klizaju i uživaju u zimskoj idili i čistom vazduhu na blagim padinama Vlasinske visoravni koje su prekrivene debelim slojem snežnog prekrivača. Zimski turizam na Vlasini ima decenijsku tradiciju, ali je još uvek nedovoljno razvijen i bez ijedne prave žičare, što je osnovni nedostatak i ograničava broj i strukturu turista.


Vlasina skijanje Sundina reka 16.02.2017 - YouTube
Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vasina" Surdulica

https://www.youtube.com/watch?v=mqptD-oBOPg


U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini, na lokaciji Pejine vodenice... ambijent prelep, temperatura išla i u plus...
Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko toliko gore omoguće neko normalno skijanje za sebe i svoju decu.
Dužina staze oko 400 metara a osvetljena je i za noćno skijanje.
Za ozbiljniju skijašku priču, potreban je svakako ratrak i kvalitetniji ski lift, bar neko sidro.


Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vlasina" Surdulica  2013...

https://www.youtube.com/watch?v=Dml0aBwaF0E

https://www.youtube.com/watch?v=n8GwBeAxTX8


03. 12. 2012.
Mali liftovi na Vlasinskom jezeru će raditi i ove godine, ali samo za "lokalne potrebe", prvenstveno za decu.
Šansa Vlasine je u tome što će ovih dana u Surdulici biti formiran skijaški klub, od kojeg se očekuje da, zajedno s novim klubom iz Vladičinog Hana, bude generator inicijativa na ostvarivanju planova vezanih za skijanje pored Vlasinskog jezera (1.200 m), a posebno na Čemerniku (1.450) - kažu u niškom Ski klubu12.02.2008.
  - Dodao bi par informacija o skijanju na Vlasini....
Na nekih 3km, od motela Vlasina, na Promaji od ove godine radi ski lift (kanap) duzine 250m. Staza nije uredjena ali nema kamenja i panjeva. Lift radi vikendom i dnevna karta je 200 dinara, sto okupi oko 50ak skijasa iz okoline.

     Đorđe J.


MOGUĆNOSTI ZA SKIJANJE
02.03.2002. - Kakve su mogućnosti prosudite sami iz Banetove poruke . . .

        Skijanje na Vlasini nije doživljaj. Prema rečima druga, koji je nedavno bio tamo, staza nedaleko od hotela "Vlasina", je sva u korenju, a od žicare je ostao samo stub. Šteta, ja sam bio na toj planini 1991. i 1992. i lepo sam se proveo.
        Postoji staza pored hotela koja se spusta do Vlasinskog jezera i ima žičaru-kanap, koja radi svakodnevno, ali to je za klince i apsolutne početnike.
       
Međutim, postoji još jedna staza na planini udaljena od hotela kolima 15 minuta i bolja je od one koja je sada sva u korenju i drveću. Za nju nemam informacije, ali pokušacu da saznam, pa se čujemo.

        Bane  02.03.2002.


Jaite se ako znate više podataka o mogućnosti skijanja na Vlasini?Vlasinsko jezero se nalazi između Leskovca i Vranja, prema bugarskoj granici, podno vlasinsko jezeroplaninskih vrhova Čemernika (1.638 m) i Besne kobile (1.922 m). Samo jezero je na nadmorskoj visini od 1.210 metara.

Udaljeno je od Beograda 320 Km, od Vladičinog Hana 29 km a od Surdulice 20 Km.

Od Leskovca Vlasinsko jezero je udaljeno 75 km pravcem preko Vlasotinca, Svoda i Crne Trave

 

 


Razglednice sa Vlasine

Pogledajte malu kolekciju razglednica sa Vlasine

Vlasina - Renoviranje hotela kasni zbog papirologije

| Vlasina, Surdulica | 31.08.2017. | okradio.rs | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Vlasina
vl9

Preduzeće “Evropa” je privatizovano juna 2016. godine, čime je šeik Ali Abdula Ms al Maki za sumu od milion evra postao vlasnik četiri hotela na Vlasini, u Surdulici i Crnoj Travi.

Najatraktivniji od četiri hotela preduzeća „Evropa“ iz Surdulice je hotel „Vlasina“ na Vlasinskom jezeru u znak sećanja na najslavnijeg predsednika SFRJ dodaje svom imenu i dodatak – Titova rezidencija.

Opširnije...

Vlasina - Skija se na padinama iznad Vlasinskog jezera

| Vlasina | 01.02.2017. | skijanje.rs/forum | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Vlasina
Vlasina jan2017 2 a

U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini... ambijent prelep, temperatura išla i u plus...

Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko toliko gore omoguće neko normalno skijanje za sebe i svoju decu.

Dužina staze oko 400 metara a osvetljena je i za noćno skijanje.

Za ozbiljniju skijašku priču, potreban je svakako ratrak i kvalitetniji ski lift, bar neko sidro.

 ski-shkomi - na forumu

Opširnije...

Vlasina - Ski-staza "Pejine vodenice"

| Vlasinsko jezero | 22.01.2015. | Vlasina SPK | Komentari (0)
Kategorije: Srbija | Vlasina
vlasina15x360

Zahvaljujući entuzijastima Skijaško planinarskog kluba "Vlasina" iz Surdulice, ski-staza "Pejine vodenice" na Vlasini radi od nedelje 11. Januara 2015. Na stazi je 30-ak santimetara utabanog snega, a moguće je i noćno skijanje.

Entuzijasti iz Skijaško planinarskog kluba iz Surdulice ističu:

Opširnije...

Vlasina - Trka "4 elements" zavrsena pobedom ekipe Revita

| Vlasina | 11.08.2013. | rts.rs | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vlasina | Takmičenja
4elements20136800x486

Trka "Četiri elementa" je spoj pet sportova na zemlji, u vazduhu i u vodi - kajak, plivanje, trcanje, biciklizam, paraglajding. Savez ekstremnih sportova Srbije ove godine odabrao je Vlasinu za takmičenje najhrabrijih.

Voda, zemlja i vazduh, to su tri elementa - četvrti je vatra, ona takmičarska koja ih tera da idu napred i izdrže teške napore, objašnjava Nikola Jović.

Opširnije...

Vlasina - Trka "4 elementa" samo za odvažne

| Vlasina | 14.07.2013. | Mondo | Komentari (0)
Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vlasina | Takmičenja | Video
4elements480x292

Posle Rtnja i Bovanskog jezera, najkompleksnija sportska bitku u istoriji sportova u prirodi - "4 elements" - seli se na Vlasinu i teritoriju opštine Surdulica. U petak, 9. avgusta najspremniji, najizdržljiviji i najhrabriji probaće da se kroz četiri discipline domognu prvog mesta i glavne nagrade od 1.500 evra.

Reč je o, zaista, zahtevnom sportskom takmičenju u kojem se ekipe nadmeću u vodi, u vazduhu, na zemlji, a tu je i vatra. Isprepletano je više sportova: plivanje, trčanje, biciklizam, kajak, paraglajding.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra