TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Courmayer

courmayeur200x140

U senci grandioznog Mont Blanca, sa njegove italijanske strane, leži dolina Aosta i gradic Courmayer iznad koga se diže istoimeno, izuzetno popularno, skijalište. Ovo šarmantno alpsko mesto se nalazi u italijanskoj pokrajni Aosta, tacno na granici sa Francuskom, a neposredno ispred ulaska u cuveni Mont Blanc tunel. Izuzetna pristupacnost i dobra povezanost sa velikim gradovima Italije (Milano 220km, Torino 150km), Francuske (od Chamonixa ga deli samo 11,6km dugacak tunel Mont Blanc, dok je Lyon je na ko 240km) i Švajcarske (sa Švajcarskm ga povezuje tunel Gran San Bernard, a udaljenost od Geneve je oko 100 km), cini da ovaj zimski centar ima neverovatnu popularnost medu skijašima zapadne Evrope, od kojih ipak prednjače Italijani, Francuzi i Englezi.


Sudeci da ga okružuju cak 14 vrhova koji prelaze visinu od 4000 m, od kojih je svakako najpoznatiji i najznacajniji najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanc (it. Monte Bianco), scenografija koja se namece posetiocima iz doline, ka kojoj se sa vrhova spušta veliki broj glecera je fascinantna i neponovljiva.

Skijalište Courmayer je povezano autobuskim linijama sa francuskim ski centrom Chamonix, koje se nalazi sa druge strane Mont Blanc masiva (odmah nakon tunela). Obzirom da je Chamonix realno ipak kvalitetnije skijalište, vecina skijaša iz Courmayera se odlucuje da deo svog zimovanja provede skijajuci i sa francuske strane Mont Blanca. To je moguce ostvariti ukoliko se kupi jedinstveni Mont Blanc Unlimited skipas, koji ukljucuje celo ski podrucje: Courmayer i Chamonix. Ovaj skipas osigurava besplatan autobuski prevoz od jednog do drugog ski centra, a oni koji ipak putuju sopstvenim vozilima, pokazivanjem skipasa dobijaju popust za prolazak kroz tunel Mont Blanc.


Na sam vrh skijališta se stiže menjajuci tri gondole, a ona najviša koja penje na vrh Cresta d'Arp (2.755 mnv) rezervisana je za najhrabrije. Naime, s vrha vode neke od najlepših freeride ruta, a uredene staze na tom delu ne postoje. Pricu o gondolama treba završiti sa dve koje nisu povezane sa samim skijalištem. Krecu iz mesta La Palud i takode nude iskljucivo freeride skijanje. Leti, ove gondole turiste prevoze sa italijanske na francusku stranu i obratno, prvo do Helbronnera, a zatim i do najpoznatijeg mesta u Chamonixu - 3.842 m visokog Aiguille du Midija. Prava je šteta što ovaj link ne postoji zimi, jer bi se ova dva skijašta mogla povezati i bez transporta autobusima (doduše autobusom je to verovatno puno brže nego što bi to bilo gondolama). Neophodno je napomenuti i to da je 5 km dugacka panoramska gondola sa Helbronnera na Aiguille du Midi vrlo skup užitak - karta za povratnu vožnju košta cak 60 evra.


Gradic CourmayerGradic Courmayer odiše šarmom i dobrom atmosverom, a pored velikog broja radnji, restorana i barova, nudi i posebno bogat i razvijen apres-ski. Na svakom koraku na skijalištu se može uživati od klasičnih, preko self-service restorana sa terasama za sunčanje, pa sve do malih riffugia.
Za razliku od Chamonixa gde je vanpansionska ponuda znatno ogranicenija i skuplja, cene u Courmayeru su vrlo pristupacne i dosta jeftinije od susedne Francuske. Ulice popločane kaldrmom i tradicionalne stare zgrade i zdanja koje dominiraju mestom, čine utisak kao da je vreme ovde davno stalo. Šarm starih vremena, podgrejan veselom atmosverom, posebno dolazi do izražaja u večernjim satima. Courmayer poseduje sportski centar i klizalište, a centar mesta je rezervisan za pešacku zonu i u njemu je zabranjen saobracaj.

 

Naselje Courmayer se nalazi na 1225m/nv, dok se skijalište sa 100 km ski staza koje poseduje, rasprostire od 1210 do 2755 m/nv. Iako po deklaraciji ovo skijalište ima oko 100 km ski staza, utisak je da ih izgleda ipak nešto manje. Ski liftovi i instalacije su vrlo raznoliki: 9 gondola (što stajacih, što sjedecih), 8 sedežnica (od modernih do vrlo starih) i 3 vucna ski lifta. Velike stajace gondole služe za sam pristup skijalištu. Jedna vozi iz samog Courmayeura (1.224 mnv), dok gondola Val Veny krece s druge strane mesta, bliže tunelu Mont Blanc. Obe navedene gondole služe iskljucivo za transport na skijalište i ne postoje staze koje vracaju u njihovo podnožje. Nasuprot centra grada nalazi se polazna stanica gondole Dollone, do koje se spuštaju ski staze. Ispred gondole je izgradeno veliko parkiralište i višespratna moderna zgrada, a do ovog mesta, iz centra grada, saobracaju besplatni ski-busevi.

Skijalište je pretežno namenjeno za srednje nivoe skijaškog znanja, dok je najiskusnijima na raspolaganju veliko prostranstvo off-piste terena i heliski ture. Dolina Austa je jedna od nekoliko mesta u Evropi, gde je dozvoljeno heli-skijanje i to po relativno dobroj ceni. Od ukupno deklarisanih 29 ski staza najviše je crvenih, cak 17, dok je plavih 8, a crnih 4. Iako nisu preterano široke i konstantnog nagiba, staze su izuzetno zanimljive jer u najcešcem broju slucajeva u nižim delovima prolaze kroz šumovite predele, dok u višim otkrivaju spektakularne poglede, pogotovu na predeo okrenut prema Mont Blancu. Staze su dobro uredene i oznacene, pa je snalaženje po skijalištu vrlo jednostavno. Pripadajuća ski mapa je dobra i pregledna, tako da problema sa orjentacijom ne bi smelo biti. Na karti je takode označeno i nekoliko najpoznatijih freeride ruta, po cemu je ovo podrucje posebno poznato. Bogata količina snega, kao i kilometri kako šumskih, tako i glečerskih netaknutih delova, pružaju velike mogucnosti za ljubitelje off-piste i backcountry skijanja isnowboarda. Preporučuje se samo uz pratnju lokalnih vodiča.


Skijalište Courmayer se fizicki može podeliti na dva dela. Prvi i veci deo se nalazi odmah iznad turističkog mesta. To je oblast Chécrouit - Val Veny, koja najviše može ponuditi skijašima od početnog do srednjeg nivoa znanja, dok za one najzahtevnije nudi odlične off-piste rute. U jutarnjim satima sunce obasjava Chécrouit stranu ovod dela skijališta, dok je posle podne osunčana Val Veny strana. Drugi deo skijališta, koji je manji, namenjen je isključivo iskusnim skijašima i uključuje divlje terene i puteve koji idu ka Chamonixu (racunajuci i čuveni off-piste spust Vallée Blanche koji polazi skroz sa vrha Aiguille du Midi sa 3843m/nv i spušta se sve do mesta La Palud u dolini). Za ove terene se preporucuje skijanje sa iskusnim vodicima.

Courmayer - KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Najniža polazna stanica: 1210m.
Najviša izlazna stanica skijališta: 2755m.
Najviša izlazna stanica - ukljucuje samo off-piste: 3843m.
Visinska razlika ski centra: 1545/2633m.

Ski staze: Ukupno 100 km, od cega je:
- 26,7km plavih staza,
- 62,4km crvenih staza i
- 10,9km crnih stza.
Ski mapa skijališta Courmayer
Žicara i ski liftova ukupno 21, od cega je:
- 9 gondola (sedece i stajace),
- 8 sedežnih žicara
- 3 vucna ski lifta
- 1 pokretna traka.

Off-pist skijanje: izuztne mogucnosti i tereni za free-ride.
Heliski: Mogucnost heli-skjijanja po dobrim cenama.


Oni koji dolaze skijati u Courmayeru, mogu odabrati tri vrste višednevnih skipasova.
   - Courmayeur + Vda skipas pored žicara u Courmayeru ukljucuje i mogucnost skijanja 1-2 dana na bilo kojem skijalištu regije Valle d'Aosta.
   - Mont Blanc Ulimited skipas, ukljucuje celo podrucje Courmayeura i Chamonixa uz gratis autobusni prijevoz izmedu ova dva skijališta (moguce ga je kupiti i sa druge strane - u Chamonixu).    - Valle Lokacija Courmayerad'Aosta skipas omogucava neograniceno skijanje u celog regiji Aosta i ukljucuje podrucja: Breuil - Cervinia Valtournenche, Chamois, Champorcher, Cogne, Colle di Joux, Courmayeur, Funivie Monte Bianco, La Magdeleine, La Thuile - La Rosiere, Ollomont, Pila, Rhemes Notre-Dame, Saint-Oyen, Saint-Rhemy-en-Bosses, Torgnon, Valgrisenche, Valsavarenche, Valtournenche,  Monterosa Ski , Alagna, Antagnod, Brusson, Champoluc, Gressoney-La-Trinité, Gressoney-Saint-Jean.  
   - Moguce je naravno kupiti i skipas samo za Courmayeur, a zanimljivo je da se Valle d'Aosta skipas može proširiti i na podrucje Zermatta, jer se u sklopu regije nalazi i Cervinia, spojena sa ovim švajcarskim skijalištem.


Iako je sam po sebi nije narocito veliki, Courmayeur je odlična destinacija za one koji žele istražiti šta sve nudi Valle d'Aosta regija, jer brojne kombinacije skipasova pružaju neograničene mogućnosti, uključujuci i velikane evropskih skijališta - Chamonix i Zermatt. Za one koji vole vožnju neistraženim terenima ili pak heli-ski izlete, ovo je nezaobilazna destinacija.


Sa auto puta od Milana ka Torinu isključuje se u mestu Pont Saint Martin prema Aosti i Courmayeru.

 


Web cam - Courmayer

Monte Bianco

Monte bianco

 

Testa Liconi

Aiguille du midi - end point

L'harrete de l'Aiguille du Midi
www.compagniedumontblanc.fr

 

Plan Chécrouit

Webcam a Plan Chécrouit

Zima 2017/2018 - Skijališta gde najranije počinje ski sezona

| EU | 06.09.2017. | skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Ski Centri | Austrija | Francuska | Italija | Švajcarska
skiingwebsite

Bliži se zima... Velika evropska skijališta su objavila datume početka skijaške sezone 2017/2018.

Ovo su ski centri koji će ljubiteljima skijanja najranije otvoriti varta.

Opširnije...

Dolomiti, Val Gardena - Umesto stare žičare "Piz Seteur" postavlja se nova gondola

| Val Gardena, ITA | 24.08.2017. | funivie.org | Komentari (0)
Kategorije: Italija | Žičare, staze, ski instalacije
gardena2018 640x389

Na Dolomitimia u krugu Sella ronde pored nove gondole Caimpac u sektoru Val di Fassa, za sezonu 2017/18 biće novosti i u sektoru Val Gardena.

Umesto stare žičare 45-Piz Seteur postavlja se nova gondola sa kabinama za 10 skijaša. Nova gondola će imati polaznu stanicu na istom mestu u Plan de Gralba (1800m/nv), ali će trasa biti drugačija sa medustanicom gde trasa menja ugao, a sve u pravcu žicara koje dalje vode prema prevoju Passo Sella.

Opširnije...

Dolomiti, Val di Fassa - Zamena stare gonole Caimpac

| Alba di Canazei, ITA | 17.08.2017. | ciampac.org | Komentari (0)
Kategorije: Italija | Žičare, staze, ski instalacije
Ciampac vdf dop logo 3

Gonola Caimpac u mestu Alba di Canazei u dolini Val di Fassa izgrađena je 1975 godine sa kapacitetom od 750 skijaša na sat. Poslednjih godina nije bila u stanju da zadovolji potrebe skijaša na šta ukazuju često dugi redovi ispred nje. To se naročito pogoršalo kada je za sezonu 2015/2016 izgrađena gondola "Col de Rossi" koja sa istog mesta u Albi vodi na soprotnu stranu prema Sella Rondi. Svi oni koji su žečeli da iz mesta Pozza i Vigo di Fassa pređu dalje ka Sella Rondi i obrnuto nailazili su na usko grlo - staru gondolu Caimpac.

Opširnije...

Alpsko skijanje - Pinokio kup, Abetone 2017.

| Abetone, ITA | 31.03.2017. | pinocchiosci.com | Komentari (0)
Kategorije: Italija | Alpsko skijanje | Alp ski Takmičenja
PINOCCHIO srb2017A

U italijanskom ski centru Abetone se ove godine održava jubilarni, 35. Pinocchio cup u alpskom skijanju. Mladi takmičari uzrasta U14 i U16 godina, 31. marta i 01. aprila 2017. imaće finalna takmičenja sezone u disciplinama slalom i veleslalom.

Opširnije...

Alpsko skijanje - Ovog vikenda skijaši u Garmišu, skijašice u Kortini

| Garmisch Partenkirchen, Cortina d`Ampezzo | 27.01.2017. | eurosport.rs | Komentari (0)
Kategorije: Italija | Nemačka | Alpsko skijanje | Alp ski Takmičenja
garmis kortina2017

FIS Svetski kup u alpskom skijanju nastavlja se predstojećeg vikenda na mitskim stazama u Nemačkoj i Italiji. Muškarce očekuju tri takmičenja na čuvenoj Kandahar stazi u Garmiš-Partenkirhenu a devojke Kortina d’Ampeco je nezaobilazna stanica na turneji FIS Svetskog kupa.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija


Niko nije komentarisao ovu stranu.

Pošaljite svoj komentar