TEME
Supernovatravel 486x60 M1
Filiptravel2016Baner468x60

Durmitor - Žabljak

durmit400x300

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najvišlje urbano naselje na Balkanu.

Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom rijeke Tare, najdubljim u Evropi. Danas u Žabljaku i okolini živi preko 4500 stanovnika.

Danas se Žabljak privredno orjentiše na turizam i proizvodnju zdrave hrane. Zbog prirodnih lepota koje izviru na svakom koraku Žabljak privlači i veliki broj turista i za vreme ljeta. Manifestacije kao sto su Dani planinskog cveća i Angel kup upotpunjuju turističku ponudu Žabljaka. Splavarenje rijekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje extremnih sportova.

Na obodu grada i u neposrednoj okolini je vise ski-staza za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline koje su opremljene žičarama i ski-liftovima.


Durmitor


Žabljak zimi


Fotografije sa: www.durmitor.com


Žabljak leti

 

SKIJALIŠTA NA DURMITORU:

Bosača (Štuoc) – dvosjedna žičara. Dužina 1760 m. Žičare u pravcu Malog Štuoca na funkcionišu godinama zbog ne rešenih imovinsko pravnih odnosa.

Javorovača – dva ski lifta, beby lift, noćno skijanje, ski škola, ski servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski lifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski liftu kapacitet je 150 skijaša na sat. Dnevni ski pas 2012: -8 eura,dječiji-5 eura, sedmodnevni-48 eura.

Nordijsko skijanje ili langlauf
U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

Skijalište Javorovača

Savin kuk - nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota na 2.010 m/nv.
Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza.
U funkciji su samo žičae u pavcu Savinog Kuka.

Skijalište Ski centra Durmitor "Savin kuk" raspolaže sa 7 ski-liftova ukupne dužine 3.900 m.

                    žičara dvosed, dužine 1600 m.
                    žičara dvosed, dužine  550 m.
                    ski lift - sidro, dužine  350 m.
                    ski lift - tanjir, dužine  500 m.
                    ski lift - tanjir, dužine  350 m.
                    baby ski lift,    dužine,  100 m.

Na skijalištu je moguće koristiti usluge ski servisa, ski škole, pratećih ugostiteljskih objekata.

Cenovnik Ski-Pass-a:
       Dnevni ski pas - 15 eura
       Sedmodnevni ski pas - 80 eura
       Sezonski ski pas - 380 eura
       Noćno skijanje - 8 eura
       Jedna vožnja (pješaci) - 5 eura

Oprema najam:
       1. dan - Komplet (skije, cipele, štapovi) - 10 eura
       1. dan - Skije ili cipele - 5 eura
       1. dan - Dječije sanke - 5 eura

U masivu Durmitora postoje 22 markirane planinarske staze. Najduži i najteži je uspon na Bobotov kuk (2.525 m/nv) i traje 5 sati i 30 minuta.

Ski mape Durmitora

Skijalište "Savin kuk"


Dolazak autom:
Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi 5.174 km.
Dva najvažnija putna pravca u Crnoj Gori su Jadranska magistrala od Igala do Ulcinja (duž obale) i magistralni pravac: Petrovac na moru – Podgorica – Kolašin – Bijelo Polje – granica Srbije (povezuje sjever i jug Republike).

Ukoliko putujete iz Srbije, možete doći preko Prijepolja i Pljevalja (98 km) i preko Mojkovca (71 km). Dolazak preko Dubrovnika (Hrvatska), je putem Trebinje, Vilusi, Nikšić, Žabljak (170km).
Iz Podgorice do Žabljaka možete doći preko Nikšića (139 km) i preko Kolašina i Mojkovca, kroz kanjone Morače i Tare (170 km).

Dolazak autobusom:
Podgorica - Žabljak; ili Nikšić - Žabljak, ili Pljevlja - Žabljak.
Autobusi idu do Žabljaka od Podgorice, Nikšića, Pljevalja i Mojkovca.Redovna linija NIŠ-EKSPRES-a saobraća svakoga dana sa polaskom iz Beograda u 01.00h (dlazak u Žabljak oko 9.30h) i polaskom iz Žabljaka u 11.00h. Cena karte u jednom pravcu je oko 13 EUR.

Autobuska stanica, Podgorica + 382 20 620 430
Autobuska stanica Žabljak + 382 52 361 318

Razdaljine:
Nikšić - Šavnik (47km) - Žabljak (37km);
Podgorica - Nikšić (55 km) - Šavnik (47 km) - Žabljak (37 km) = 139 km;
Podgorica - Kolašin (71km) - Mojkovac (21km) - Žabljak (67km) = 159km

Mapa preuzeta sa sajta: www.visit-montenegro.com


Ski-centar “Durmitor” raspolaze sa cetiri hotela,od kojih dva sa renta-vilama, jedanim motelom , pet restorana i vise snek barova i prodavnica. U svim hotelima i restoranima servira se bio-ekoloska hrana koja je dobijena sopstvenom proizvodnjom. U blizini hotela su staze za alpske i nordijske discipline do kojih se stize ski-busom.
Boravišna taksa i osiguranje 1 EUR  na dan po osobi. Organizovan prevoz do skijališta, prvi autobus u 9,30h. Funkcioniše na svakih sat vremena. Cena 1 EUR u jednom pravcu.

Hotel «Jezera»
Sobe sa kupatilom, telefonom i balkonom. Restoran, banket sala, dva salona, dva aperitiv bara, bazen, mali bazen za djecu, sauna, solarijum, kuglana, frizerski salon, stoni tenis, prodavnica, vrtic za djecu. Centralno grijanje. Restoran Tara - divljac i italijanska kuhinja.

Hotel Jezera - Rent-a-vile
18 vila za 4-6 osoba. U prizemlju je udobna dnevna soba sa TV i telefonom, opremljena kuhinja, tus i WC. Na spratu su dvije spavace sobe sa terasom. Centralno grijanje.

Hotel «Planinka»
Hotel je u gradu. Sobe sa kupatilom, telefonom i balkonom. Restoran, picerija, dva salona za dnevni boravak, dva aperitiv bara, diskoteka, TV sala, bilijar, stoni tenis, prodavnica...Centralno grijanje. Nacionalni restoran.

Hotel «Zabljak»
Hotel u centru grada, sobe sa terasama, sa pogledom na Durmitor
B kategorije, sa centralnim grijanjem i 70 lezaja u sobama sa kupatilom i balkonom, Kafana, restoran, TV sala.

Hotel «Durmitor»
Hotel Durmitor
Romanticni hotel na 1.5 km od centra grada prema Crnom jezeru. Sobe su sa balkonom. Hotel posjeduje restoran, aperitiv bar, TV salu, sun-deck, igraliste za djecu. Centralno grijanje.

Hotel Durmitor - Rent-a-vile
Osam luksuznih partnernih vila za 4-6 osoba. Udobna dnevna soba, TV, opremljena kuhinja, dvije spavace sobe, tus i WC. Centalno grijanje.


Hotel «Enigma»
Hotel Enigma u svom sastavu ima 18 soba, od čega su četiri sobe apartmanskog tipa, a ostalo su jedna dvokrevetna, četiri trokrevetne i devet dvokrevetnih soba. Sve sobe su sa zasebnim kupatilima i terasama.

Hotel Enigma ima sopstveni parking prostor, a svim gostima hotela koji uživaju u čarima zimskih sportova obezbeđen je i prevoz do skijališta Javorovača i Savin kuk.

Hotel «SKI»
Hotel je počeo sa radom krajem 2008 godine. Hotel je kategorisan sa 4 zvjezdice. Nalazi se 500m od centra Zabljaka, na lokaciji sa koje se pruza prelijep pogled na atraktivne vrhove Durmitora. Hotel raspolaze luksuzno opremljenim dvokrevetnim sobama, poluapartmanima, apartmanima, restoran salom, aperitiv barom, kablovskom tv, internetom, mini barovima, parking prostorom...

Hotel «Javor»
Mali prijatni hotel u grdskom jezgru Žabljaka


Razvoj zimskih sportova na Durmitoru

daki2006

     Durmitor je i motorna sila kretanja svih uspona i padova, mogućnosti i stremljenja ka boljem u skijanju, sa konfiguracijom terena koja je inspirativna za sve ljubitelje “bijelog sporta”. Durmitorci su na vrijeme shvatili čar ovog sporta, njegujući ga i ostvarujući najbolje rezultate u proteklim godinama.

Durmitor, Žabljak - Otvorene tenderske ponude za novu žičaru na Savinom kuku

| Durmitor, Žabljak | 04.05.2018. | ekapija.com/ | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Durmitor | Žičare, staze, ski instalacije
savin kuk ski durmotor 640x389

Još nema vesti o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu idejnog rešenja, glavnog projekta i izgradnju šestosedne žičare i novih ski staza na skijalištu Savin kuk, u okviru Nacionalnog parka Durmitor u opštini Žabljak.

Orvaranje ponuda je održano 13. aprila 2018. godine u Direkciji javnih radova (DJR) Crne Gore.

Opširnije...

Durmitor, Žabljak - Dalji razvoj ski centara u Crnoj Gori, dokle se stiglo?

| Durmitor, Žabljak | 12.04.2018. | Skijanje.rs | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Durmitor | Žičare, staze, ski instalacije
Savinkuk trasa nove zicare 800x486

Vec nekoliko godina u Crnoj Gori je aktuelan razvoj zimskog turizma. Šta je do sada urađeno i šta će se raditi tokom leta? Što se tiče skijanja, aktuelne su tri lokacije:
- Kolašin 1600 - Bjelasica, Kolašin - Žicara šestosed  postavljeni stubovi i krajnje stanice žičare.
- Cmiljača - Bjelasica, Bijelo Polje - Tender za novi šestosed okončan, izabran izvođač. U toku rok za žalbe...
- Savin kuk - Durmitor, Žabljak - Raspisan tenter, otvaranje ponuda u petak 13. aprila 2018.

Opširnije...

Strategija sporta u Crnoj Gori, 50% dece na Žabljaku nezna da skija

| Crna Gora | 15.09.2017. | vijesti.me | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Durmitor
vlado stijepanovi

Strategijom razvoja sporta u Crnoj Gori tu oblast treba podeliti po regijama kako bi svaka od njih u zavisnosti od geografskog položaja i mogućnost imala određene sportove koje treba da razvijaju i u koje bi se ulagalo, ocenio je bivši jugoslovenski reprezentativac u skijanju, Vlado Stijepović.

Profesor fizičke kulture smatra da razvoj sporta u svakoj državi mora da bude usmeren kroz škole i da se na taj način deci i omladini afirmiše sport, ali i da se pravi potrebna selekcija.

Opširnije...

Sezonski skipass iz Srbije važi tri dana u Crnoj Gori i obrnuto

| Beograd | 24.02.2017. | Skis.rs | Komentari (0)
Kategorije: Crna Gora | Bjelasica - Kolašin | Durmitor | Vučje - Nikšić | Srbija | Kopaonik | Stara planina | Tornik - Zlatibor
skis mne 640x389

U petak, 24. februara, u 12 časova na Sajmu turizma u Beogradu, na štandu Turističke organizacije Srbije potpisan je Ugovor o poslovnoj saradnji između JP Skijališta Srbije i Turističkog centra „Durmitor“ doo, AD "Ski resort - Kolašin 1450" i “Vučje”doo.

Ugovor su potpisali Vršilac dužnosti direktora Skijališta Srbije Dejan Ćika i generalna direktorka za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Olivera Brajović.

Opširnije...

Crna Gora - Ski centrima 7,7 miliona eura

| 16.05.2016. | dan.co.me | Komentari (0)
Kategorije: Ski Centri | Crna Gora | Bjelasica - Kolašin | Durmitor | Hajla, Turjak - Rožaje | Lokve - Berane | Ostala CG skijališta | Vučje - Nikšić
bjelasica 800x486

Najviše novca je planirano za izgradnju infrastrukture na skijalištu Kolašin 1600, gde je budžetom opredeljeno 4,7 miliona eura. Savin kuk, čiji je vlasnik IRF, pomoći će sa pola miliona, piše u dokumentu Vlade Crne Gore.

Vlada je budžetom za ovu godinu izdvojila 7,75 miliona eura koje planira da utroši na šest projekata na severu, kojima će se poboljšati infrastrukturni uslovi za zimski turizam. U pitanju je pomoć za skijališta i ski centre, a najviše para izdvojiće se za skijalište Kolašin 1600, koje se nudi na zakup na 30 do 90 godina.

Opširnije...

Sve vesti iz ski centraKomentari:

 • Kolike su cijene posto ne znam?

  Poslao Ana, 16.02.2014 21:30

 • Koje su cene?

  Poslao Nikola, 29.01.2014 09:33

 • cijene iste kao prosle godine ,ali nema snijega

  Poslao slobo, 27.12.2013 20:43

 • Zna li neko kakva je situacija ove godine sa zicarama, cenama ski pas-a, opreme... Rade li sve zicare?

  Poslao Aleksandar, 20.12.2013 10:42

 • Zna li se kako rade zicare na SK i koliko je dnevni pas?

  Poslao Krle, 01.02.2013 13:18

 • Žabljak je pravi dragulj Crne gore, ali džaba kad su ga oni koji od njega treba da žive upropastili da gore ne može biti. Svin kuk je OK skijalište, kad bi ratraci odradili svoje, i kad bi promenili žičare, pa da mogu da opravdaju PREVELIKU cenu ski pasa koji je sramota u poređenju sa cenama na PRAVIM ksijalištima sa 30-50 km staza, a ovde postoji samo jedan spust od 1,5km i i....
  Obožavam Žabljak i Durmitor, alimi ne pada na pamet da platim cenu za koju se mogu iskijati na bilo kom drugom mestu do mile volje , sa brzim žičarama i mnogo staza

  Poslao Ivan, 04.01.2013 13:34

 • Fino je na Javorovaci samo sto ima jedan problem, nije velik, rjesiv je..To je SIDRO...Za skijase pocetnike sidro nije dobro jer obicno popadaju...Sve u svemu dobro je ☺

  Poslao Anonymous, 02.01.2013 19:08

 • Gornja zicara radi. Snijega u gornjem dijelu staze ima dosta. Donji dio staze (do medjustanice) je na par mjesta pogledao, ali nije nista strasno. Sve u svemu skijanje je ok. Ovako stanje je bilo 1.1.2013

  Poslao jomi, 02.01.2013 11:59

 • ima li neko sveze informacije sa skijalista na Zabljaku, koliki je sneg i radi li gornji deo staze Savin kuk?

  Poslao Srboljub, 31.12.2012 17:32

 • Niste vi bili u Kolasin...

  Poslao Krga, 22.12.2012 22:18

Pošaljite svoj komentar